7 Haziran 2020 Pazar

Askeri Drone (İHA ve SİHA)

Askeri Drone Nedir?

    Askeri Drone nedir? 1970'lerin sonuna doğru teknolojik devrim yaşandı ve hayatımıza mikroişlemciler denilen tüm dünyanın akışını değiştirecek bir gelişme yaşandı. Mikroişlemciler ve uzun mesafeli iletişim yöntemlerinin gelişmesiyle dronlar da gelişti ve askeri operasyonların temel ve kilit parçası oldu. Bir tahmine göre ABD'ye ait yaklaşık 11.000 insanlı savaş jeti ve uçağı, bunun yanında verilen bilgiye göre de 8000'den fazla insansız uçağı var.

    Eskilerin "gelecekte robotlar savaşacakmış" söylemleri dronlar sayesinde gerçek oluyor. Bu sizin için korkutucu bir durum olmasın çünkü insansız savaş jetleri artık askeri alanın bir parçası oldu. Türkiye'nin de çalışmaları ve araştırmaları devam eden insansız savaş jeti projesi var. Ayrıca, Amerika tarafından 2019 yılında insansız savaş jeti prototipi test edildi ve söyleyebiliriz ki robotlar savaşmaya başlıyor bile...

    Bu noktada bir parantez açmak istiyorum. Bu zamana kadar drone olarak yazdım ve denilebilir ki bu noktaya kadar askeri alanda bu uçaklara drone dendi. Ancak bundan sonra sizlerin de yakından bildiğiniz, duyduğunuz İHA (İnsansız Hava Aracı,) İngilizcesi UAV Unmanned Aircraft Vehicle) tabirini kullanacağım.

ASKERİ DRON (İHA ve SİHA) TÜRLERİ NELERDİR

Amerika, ordusunun ihalarını 3 kategoriye ayırıyor: mini, taktiksel, stratejik.

    Mini ihalar genellikle kısa menzilli denetimler için kullanılıyor. Bunların çoğunu sınır karakollarında, depolarda, meskun mahal mücadelelerde ve operasyonlarda kullanılıyor.
    Taktiksel ihalar 322 kilometre mesafeye kadar uçabilir ve düşman hedeflerini belirlemek için kullanılır. İlk olarak kullanılan casus dronlardan bahsetmiştik, bu tür dronlar casus dronların torunlarıdır desek yanlış olmaz.
    Ve stratejik ihalar günlerce uçabilir, silah ve kamera taşıyabilir. Yani bunlar çoğu kişinin iha denince aklına gelen uçaklardır.

İNSANSIZ HAVA ARACININ TEKNİK ÖZELLİKLERİ

    Çoğu iha pervanelerini döndürmek için pilden gelen enerjiyi kullanır fakat kısa zaman önce üretilen ve eskisine göre pahalı olan ihalar jet motoruna sahiptir. Bu ihalar 805 km/s hızında 15,240 metreden fazla irtifada uçabilirler.

    Bazı ihalar önceden programlanmış ve planlanmış rutinleri yapmak için geliştirilmiştir(Örneğin belirli bir bölgenin kaydını tutmak ve devriye gezmek için). Fakat çoğu ihanın uzaktan kumanda eden bir pilotu vardır. Bu uzaklık bazen operasyon alanı bazen ise binlerce kilometre uzaktaki kontrol odaları olabilir. Kontrol odalarındaki pilotlar ihaları kontrol etmek için yüksek hızlı kablosuz ağ bağlantılarını kullanır. Gelecek yıllarda 5G'nin yaygınlaşması ile birlikte drone kullanımı konusunda büyük gelişmeler yaşanacağı da öngörülmekte.

    Lakin şu anki bağlantı hızlarıyla normal olarak bir kaç saniye gecikmeli olarak dronlar kontrol edilir, bu da bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. Yazılımsal olarak çökmeler yaşanabilir ki bu sıklıkla gerçekleşir ve dronelar için bu sorun normal kabul edilir.

    Bazen ise pilotlar yanlış düğmelere basarlar, ekrandaki bilgiler yanlış okunabilir. Bu da gösterir ki gerçek pilotların görüşüyle, duygusuyla, davranışıyla bir iha pilotu eşit olmayacaktır, fakat iha pilotları da gerçek pilotlar gibi madalya, prim ve terfi alabilirler. Eğer iha ile bağlantıda bir problem olursa ihalar programlanan en yakın üslere kendi başlarına dönecek şekilde geliştirilmiştir.

    Evet, bu yazımda askeri dronların (ihaların) genel özelliklerinden bahsettim fakat ilk yazıda da bahsettiğim gibi dronlar iki türe ayrılıyor. Her drone savaşı, acıyı ve öldürmeyi tetiklemez. Bir sonraki yazımızda ise günlük yaşamda kullanılan dronlardan bahsedeceğiz. Sağlıcakla kalın, bilgiyle kalın...



Sorulanız için gokalpfat38@hotmail.com
Gökalp Fatih Tanyeri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder