7 Haziran 2020 Pazar

Şahsi ve Ticari Drone

ŞAHSİ VE TİCARİ YARDIMCI DRONE

    Gelişmiş ülkelerin çoğunda şahsi ve ticari drone kullanımı artmaya başladı. Bununla birlikte havacılık yönetim organları da harekete geçti ve yasaklamalar da beraberinde geldi. Ancak tarımda, fotoğrafçılıkta, ürün tesliminde, depolamada ve ürün testlerinde yer alan dronların kullanılmasını engellenmenin zor olduğunu söyleyebiliriz.

    Günümüzde E-ticaret siteleri aracılığıyla drone almak istediğinizde önünüze yüzlerce farklı modelde drone çıkacaktır. Bazıları 100 lira civarında iken bazıları 10,000 lira gibi büyük değere sahiptir. Genel kapsamda 2 adet drone türü vardır: sabit kanatlı ve pervaneli. Bu iki türün de birbirine göre avantajları ve dezavantajları bulunmakta.

    Sabit kanatlı dronlar elle fırlatılabilir, uçurmak için bir pist hatta bazen ufak bir mancınık gerekebilir. Bu tip dronlar pervaneli dronlara göre hızlıdır ve uzun süre havada kalabilirler.
Örnek olarak haritalamada kullanılan SenseFly firmasının eBee adını verdiği drone verebiliriz. Bu drone havaya atılır ve önceden programlanmış rotayı takip ederek yüksek çözünürlüklü haritalar ve üç boyutlu modellemeler çıkarabilir, tek bir uçuşta 4 kilometreden fazla yol kat edebilir. Gelişmiş ülkelerdeki çiftçiler bu yardımcıyı ürünlerinin verimini kontrol etmek, bu verilere göre optimize etmek ve verimi arttırmak için kullanıyor.


SABİT KANATLI DRON

    Agribotix adlı teknolojiyi tarıma katmak isteyen bir firmanın Hornet adı verilen sabit kanatlı dronu ise 2 metrelik bir kanata sahip, 48 km/s üzeri hızlara ulaşabiliyor ve tam şarj ile bir buçuk saat boyunca uçabiliyor. Yüksek maliyeti nedeniyle satın alma seçeneği bulunmuyor. Bunun yerine çiftçiler 2000 dolar karşılığında bu aracı kiralayabiliyor.

    Bu tür sabit kanatlı drone hızlı ve çok uzun süreler uçabilir lakin döner pervaneli dronlar daha yaygındır. Çünkü uçurması daha kolay ve genellikle hobi amaçlı üretilmektedir. Yaklaşık son 10 yıldır kuş bakışı şehir fotoğrafçılığı, kuşların göçünü anlatan belgeseller, yangınlar ve volkanik patlamalar, çoğu aksiyon filmi bu tip dronlar ile çekiliyor.

    Eskiden uzaktan kumandalı arabalar çoğu çocuğun hayaliydi. Artık günümüzde o çocuklar birer genç ve onların istekleri uzaktan kumandalı helikopterlere dönüştü. Kim bilir belki de ilerleyen yıllarda uzaktan kumandalı şahsi uçaklar ortaya çıkacak ve bunları kullanmak için sürücü kursları gibi kurslar olacak ve alacağımız belge ile birlikte birkaç bin dolara sahip olacağımız uzaktan kumanda edebileceğimiz mini uçaklarımız olacak...

    Eskiden kullanılan uzaktan kumandalı arabalar sadece bizim kontrolümüzdeydi ve hata yaparsak geri dönüşü olmayan sonuçlarına katlanabiliyorduk. Fakat günümüzdeki drone yapay zeka, makine öğrenmesi, bilgisayar görüşü sayesinde kendi kararlarını kendi alabiliyorlar. Yani bu tarz bir uçak sizin kontrolünüz altında uçabildiği gibi zor durumlarda oto pilotu açarak güvenliği sağlayabilir...

FİLMLERDE DRONLAR

    Günümüzde aksiyon filmlerinde kullanılan dronlara "hareket halindeki x aracını kontrol et" gibi bir komut verildiğinde hayatını bu işe adamış bir yönetmenden çok daha başarılı, seyir zevki yüksek görüntüler çıkarabiliyor. Video paylaşım sitelerinde bu tarz videolar görebilirsiniz.
Çoğu insan Amerika'da herhangi bir araba soygununda veya bir zanlı arabayla kaçarken helikopterle takip görüntülerini görmüştür. Bu helikopterlerin pilotlarının yetişmesinin yanı sıra hantallıklarıyla arabaların izini kaybedebilir. Fakat daha çevik ve küçük dronlar tünellere girebilir, arabayı çok yakın bir yerden takip ederek arabanın anlık konumunu merkezle paylaşabilir aynı zamanda video kaydederek, canlı görüntüyü anlık olarak merkeze aktarabilir.

    Bu tarz dronlar etik ve mahremiyet ile ilgili sorunları ortaya çıkardı fakat ilerleyen yıllarda drone kuralları adı altında havacılık kuralları eklenebilir. Dronlar kimine göre birer ütopya kimine göre ise distopya. Bunun kararını gelecek yıllar verecek, o yıllar gelmeden önce düşünün sizce dronlar gelecek dünyanın araçları, hizmetçileri olarak bir ütopya parçası mı olacak yoksa zararlı ellerin kullandığı mahremiyete, mala ve mülke saldıran birer hırsız aracı mı olacak?

    Bu yazımda günlük yaşantımızdaki dronlardan bahsettim. Dronlar hakkında genel bilgiler bu şekilde teknik bilgilerle ilgilenenler benimle iletişime geçebilir, gerçek rakamlar içeren, nasıl çalıştığı ilgili bilgiler veren kaynak tavsiyeleri alabilirler.. Sağlıcakla ve bilgiyle kalın başka yazılarda görüşmek üzere..




Sorulanız için gokalpfat38@hotmail.com
Gökalp Fatih Tanyeri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder