WiFi NEDİR? NASIL ÇALIŞIR
Eğer şu anda bir kafe, kütüphane, otel, havaalanı veya apartman dairesi içerisindeyseniz yüksek ihtimalle kablosuz ağların içindesiniz demektir. Günümüzde pek çok insan kablosuz İnternet teknolojisini kullanmakta. Diğer adıyla WiFi veya IEEE 802.11 telsiz yerel ağ standardı. Aynı zamanda belediyeler, alışveriş merkezleri, plazalar ücretsiz ve düşük maliyetli İnternet’i sakinlerine sağlamakta. Yakın gelecekte kablosuz ağ teknolojileri geliştiğinde kablolara ihtiyacımız kalmaması olası hatta şu anda bile birçok otorite tarafından öngörülebilir durumda.
WiFi teknolojisinin birçok avantajı bulunmakta. Kablosuz ağların kurulumu kablolulara göre ucuz ve aynı zamanda kolaydır. Ayrıca kablolar gibi görüntü kirliliği yaratmazlar bazen bir kablosuz ağa bağlı olduğumuzu bile unutabiliyoruz. Bu makalede, bilginin kablosuz olarak dolaşmasına izin veren teknolojiye bakacağız. Evinizde kablosuz bir ağ oluşturmak için ne gerektiğini de gözden geçireceğiz.
İlk olarak WiFi temellerine bir göz atalım…
WiFi NEDİR?
Kablosuz ağ, tıpkı cep telefonları, radyolar ve televizyonlar gibi radyo dalgalarını kullanır. Özünde bir kablosuz ağ üzerindeki iletişim, iki yönlü telsiz kullanımına çok benzer.
İşte yapılan işlemler:
- Bilgisayarın veya telefonun kablosuz adaptörü, verileri bir radyo sinyaline çevirir ve ufak bir anten yardımıyla iletim sağlanır.
- Kablosuz yönlendirici (router) sinyali alır ve kodlanmış olan sinyali çözer. Yönlendirici verileri fiziksel ve kablolu bir Ethernet bağlantısı kullanarak İnternet’e gönderir.
- Bu işlemler aynı zamanda tersinirdir yani yönlendirici, İnternet’ten veriyi alır, bunu bir radyo sinyaline çevirir ve aygıtın kablosuz adaptörüne gönderir.
- 802.11a: 5 GHz frekansında iletim yapar ve saniyede 54MB hızına kadar veri iletebilir. Ayrıca, radyo sinyalini bir alıcıya ulaşmadan önce birkaç alt sinyale bölen daha verimli bir kodlama tekniği olan dikgen frekans bölmeli çoğullama (orthogonal frequency-division multiplexing - OFDM) kullanır. Bu teknik sinyal karışımını büyük ölçüde azaltır.
- 802.11b: En yavaş ve en ucuz standart olan 802.11b bir ara çok popülerdi fakat daha hızlı standartlar ucuzladıkça kullanımı büyük ölçüde azaldı ve azalmaya devam ediyor. 2.4 GHz’de iletim yapan bu standart saniyede 11MB veri iletebilir ve hızları iyileştirmek için tamamlayıcı kod anahtarlama (complementary code keying - CCK) modülasyonunu kullanır.
- 802.11g: 802.11b gibi 2.4 GHz’de veri iletimi yapar fakat ona göre daha hızlıdır. Saniyede 54MB veri iletimi yapabilir. Bunun sebebi ise 802.11a gibi OFDM tekniğini kullanmasından kaynaklıdır.
- 802.11n: standartların en yaygın olanıdır ve a, b ve g ile geriye uyumludur yani geçmiş versiyonlar ile uyumludur. Diğer standartlara göre hızı ve menzili önemli ölçüde geliştirilmiştir. Örneğin, 802.11g teorik olarak saniyede 54 MB veri iletmesine rağmen, ağ tıkanıklığı nedeniyle yalnızca saniyede yaklaşık 24 MB hızlara ulaşır. Ancak 802.11n'nin saniyede 140 MB kadar yüksek hızlara ulaşabildiği söyleniyor. 802.11n, her biri saniyede maksimum 150 MB olmak üzere dört veri akışına kadar iletebilir, ancak çoğu yönlendirici (router) yalnızca iki veya üç veri akışına izin verir.
- 802.11ac: 2013'ün başlarında oluşturulan en yeni standarttır. Henüz yaygın olarak kullanılmamaktadır ve Institute of Electrical and Electonics Engineers (IEEE) organizasyonunda hala taslak halindedir, ancak bu standartı destekleyen cihazlar halihazırda piyasada bulunmaktadır. 802.11ac, 2,4 GHz bandında n ve 5 GHz bandında ac (ve dolayısıyla diğerleri de) ile geriye uyumludur. Parazitlenmeye daha az meyillidir ve öncekilere göre çok daha hızlıdır, gerçek hızları daha düşük olsa da tek bir akışta saniyede maksimum 450 MB iletme yeteneğine sahiptir. 802.11n gibi birden fazla uzamsal akışta iletime izin verir. (İsteğe bağlı olarak sekize kadar) Bazen frekans bandından dolayı 5G olarak adlandırılır bazen ise birden fazla akışta saniyede 1GB’ı aşma potansiyeli nedeniyle Gigabit WiFi olarak da adlandırılmaktadır.
WiFi BAĞLANTI NOKTALARI
KABLOSUZ AĞ KURMAK
- Kablonuza veya DSL modeminize bağlanmak için bir bağlantı noktası.
- Bir adet yönlendirici
- Ethernet çıkış portu
- Bir güvenlik duvarı
- Kablosuz erişim noktası
- Hizmet kümesi tanımlayıcısını (SSID) yani kablosuz bağlantımızın ismini değiştirebiliriz. Varsayılan isim genellikle aygıtın modelidir.
- Yönlendiricinin kullandığı kanalı değiştirebiliriz. Çoğu yönlendirici varsayılan olarak 6. kanalı kullanır. Bir apartman dairesinde yaşıyorsanız ve komşularınız da 6. kanalı kullanıyorsa, parazit yaşayabilirsiniz. Farklı bir kanala geçmek sorunu ortadan kaldırılabilir.
- Yönlendiricinizin arayüzüne giriş yaparken kullandığınız giriş sistemini değiştirebilirsiniz. Çoğu yönlendirici standart kullanıcı adı ve şifre kombinasyonu kullanan genel kullanıma açık bir oturum açma sistemi – arayüzü kullanır, bu nedenle kendi kullanıcı adınızı ve parolanızı ayarlamanız sizin için daha güvenli olacaktır.
- Güvenlik, ev kablosuz ağının ve halka açık WiFi erişim noktalarının önemli bir parçasıdır. Yönlendiricinizi açık bir erişim noktası oluşturacak şekilde ayarlarsanız, kablosuz kartı olan herkes sinyalinizi kullanabilir.
- WiFi Korumalı Erişim sürüm 2 (WPA2): WEP ve WPA'nın yerine geçmiştir. Günümüzde WiFi ağları için önerilen güvenlik standardıdır. Kurulumunu nasıl yaptığınıza bağlı olarak, TKIP veya Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES) şifrelemesini kullanır. AES en güvenli yöntem olarak kabul edilir. WEP ve ilk WPA'da olduğu gibi, WPA2 güvenlik sistemi sizden, bir parola ile oturum açmanızı ister. Halka açık erişim noktaları ya açıktır ya da WEP dahil olmak üzere mevcut güvenlik protokollerinden herhangi birini kullanır, bu nedenle evden uzaktaki bir ağa bağlanırken dikkatli olmalısınız.
- Ortam Erişim Kontrolü (MAC): WEP, WPA veya WPA2'den biraz farklıdır. Kullanıcıların kimliğini doğrulamak için parola kullanmaz - bilgisayarın fiziksel donanımını kullanır. Her cihazın kendine özgü bir MAC adresi vardır. MAC adresi filtreleme, yalnızca belirli MAC adreslerine sahip cihazların ağa erişmesine izin verir. Eğer MAC adresi sorgulayan bir kurulum yaparsanız, yeni bir bilgisayar satın aldığınızda veya evinizde misafirler ağınızı kullanmak isterse, yeni cihazların MAC adreslerini onaylanan adresler listesine eklemeniz gerekir. Bu sistem de kusursuz çalışmaz. İşini bilen bir bilgisayar korsanı, bir MAC adresini taklit edebilir, yani kullandığı bilgisayarın ağa ait olduğunu göstererek ağı kandırmak için onaylanmış bir MAC adresini kopyalayabilir.